Total Views (Browse): 43 -- Total Views (Search): 3 -- IP: 3.133.137.17 -- Visitors:

Original Title
Faiz Dışı Fazla Nedir? Türkiye'de Mevcut Faiz Dışı Fazla ve Reel Faizler ile Kamu Borçları Eritilebilir Mi? : (Muhtemel Senaryolara Göre Üç Projeksiyon)

Authors
M. Said Ceyhan

Journal
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Volume
2004, Volume 5, Issue 2, p. 31-46

Keywords
Bütçe Açığı ; Reel Faiz ; Faiz Dışı Fazla

Abstract
Türk ekonomisi iç ve dış faktörlerin etkisi ile son yıllarda son derece ciddi bir mali krizi yaşamaktadır. Bu krizin ekonomik, sosyal, politik ve uluslararası alanlara yansımaları ve ülkemize pek çok maliyeti olmuştur. Türkiye'de maliye politikası aracı olarak faiz dışı fazlanın artırılması çabası bu krizi atlatmak için değil, bilakis borçlanmanın sürdürülebilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Borçlanmanın sürdürülmesi için faiz dışı fazlayı artırmak gerektiği bilinen bir gerçektir. Ancak, sadece bu araç ile bu hedefe ulaşmak imkansızdır. Bununla birlikte, reel faizlerin düşürülmesi, ekonomik büyümenin artırılması, ekonominin tümünde etkinliğin sağlanması ve bütçe açıklarının kapatılması da gerekiyor. Ayrıca, bugün faiz dışı fazlanın amacı olarak gösterilen“borçlanmanın sürdürülebilirliği” hedefi son derece tehlikeli ve belirsiz bir hedeftir. Faiz dışı denge yerine, borçların eritilmesi hedefi ikame edilmelidir. Aksi taktirde, borç sorunu yıllarca artarak devam edecektir.

Keywords (Foreign Language)
Deficit of Budget ; Reel Interest ; Surplus the Provinces Interest

Abstract (Foreign Language)
Turkish economy has been in a deep crisis, due to external and internal factors, in recent years. Its economic, social, political and international dimension has been an important source of cost in Turkey. The efforts to increase primary surplus, as a medium of fiscal policy in our country, has not been aiming at overcoming the crisis, but to maintain sustainability of long term public dept. It is a well-known fact that maintaining sustainability of borrowing requires increasing of primary surplus. But, it seems that it is not possible to reach the target by using only this medium. In addition, reel interest rates have to be reduced, economic growth has to be increased, the economy as a whole has to be more efficient and budget deficits have to be minimised. Furthermore, maintaining of sustainability of long term public debt which has been introduced as a target of primary balance is extremely dangerous and dubious target. Instead of increasing the target of primary surplus, the target should be replaced by a new target, reducing total debts. Otherwise, Turkey's debt problem will continue for a long time.