Görüntüleme (gezinme ile): 11 -- Görüntüleme (arama ile): 6 -- IP: 18.118.137.243 -- Ziyaretçi Sayısı:

Özgün Başlık
Güvenlik Kültürü ve Türk Dış Politikası

Yazarlar
Tarık Oğuzlu

Dergi Adı
Bilig : Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi

Cilt
Kış 2015, Sayı 72, ss. 223-250

Anahtar Kelimeler
Güvenlik kültürü ; Türk dış politikası ; jeopolitik ; Osmanlı mirası ; ideoloji ; AKP

Özet
Bu makale Türk dış politikasında güvenlik kültürünün etkilerini inceliyor. Bunu yaparken güvenlik kültürünü dış politika yapıcılarının tercih ve davranışlarını etkileyen bir bağlam olarak ele alıyor. Güvenlik kültürü üzerine üretilen literatürde güvenlik kültürüne üç farklı şekilde yaklaşılmaktadır. Birinci görüş güvenlik kültürünü bağımsız bir değişken olarak kabul eder ve onun dış politika tercih ve davranışları üzerine olan etkilerini objektif bir şekilde incelemeye çalışır. İkinci yakla-şım güvenlik kültürünü bağımlı bir değişken olarak kabul eder ve asıl amacın bu kültürün nasıl oluşturulduğunun incelenmesi olduğunu ileri sürer. Üçüncü yaklaşım ise güvenlik kültü-rüne bir bağlam olarak bakar ve söz konusu kültürü verili kabul eder. Bu arka plan ışığında bu çalışma Türkiye Cumhuriyeti’nin hakim güvenlik kültürünün ana unsurlarını mercek altına alıyor ve bu unsurların karar alıcıların dış politika tercih ve davranışlarını farklı dönemlerde nasıl etkilediğini inceliyor.

Başlık (Yabancı Dil)
Security Culture and Turkish Foreign Policy

Anahtar Kelimeler (Yabancı Dil)
Security culture ; Turkish foreign policy ; geopolitics ; Ottoman Legacy ; ideology ; Justice and Development Party (AKP)

Özet (Yabancı Dil)
This article examines the effects of security culture on the formation of Turkey’s foreign policy interests and behaviors. Here security culture is assumed to offer a context in which decision makers interpret various independent variables that shape their foreign policy preferences and actions. In the literature on security culture there exist three different ways as to how to conceptualize security culture. One is to treat security culture as an independent variable. Here the goal is to shed light on the impact of security culture on foreign policy interests and behaviors in an objective manner. The second is to treat security culture as a dependent variable. Here the goal is to account for the formation of security culture in reference to various constitutive factors. The third is to treat security culture as a context through which decision makers try to make sense of various independent variables in the formation of their foreign policy preferences and behaviors. Against this background, this article tries to account for the impact of security culture on Turkish foreign policy in different time periods